Te beleven in de omgeving

De vakantiewoning Huis Octaaf bevindt zich in het prachtige Heuvelland, op de top van de Rodeberg (138m), met een adembenemend uitzicht op de unieke streek. Het huis is omringd door een grote tuin en ligt op die manier in een oase van groen en rust.

Door zijn ideale ligging nabij Westouter, Loker, Dranouter, Kemmel, Poperinge, Ieper en Frankrijk, tussen de Kemmelberg en de Zwarteberg, is de vakantiewoning de ideale startplek van vele activiteiten. Zelfs op wandelafstand valt al heel wat te ontdekken!

3 omgeving te beleven

Natuur

Op 50 meter van Huis Octaaf wandel je het ‘Hellegatbos’ in. De naam klinkt misschien onheilspellend, toch zal het bos je aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en vergezichten. In het voorjaar kan je er de bosanemoon en wilde hyacinten bewonderen, die er zorgen voor een prachtig blauw en wit tapijt. Met het wandelnetwerk Heuvelland kan je dit gebied ontdekken. Samen met de kinderen kan je het domein verkennen met de speurtocht “Dader gezocht in het Hellegatbos”. Een deel van het gebied is ook als speelbos ingericht en je vindt er ook de speelberg De Kosmos.

Op een kleine 5 kilometer van Huis Octaaf ligt de Kemmelberg. Deze heuvel bij het dorpje Kemmel is met zijn 154 meter het hoogste punt van de provincie West-Vlaanderen. Diverse wandelpaden doorkruisen het hele domein en bieden je schitterende panorama’s over West- en Frans-Vlaanderen. Je wandelt er op onverharde paden, langs bos, weilanden, boomgaarden en zelfs wijngaarden.

Nog meer weten over het provinciedomein? Dat kan op deze website: https://www.west-vlaanderen.be/domeinen/kemmelberg

Bewonder de sterrenhemel zoals je dat alleen boven op de Rodeberg kan doen. De tuin van Huis Octaaf is ’s avonds voldoende donker, omzoomd door hoge bomen, en laat je toe de mooiste sterren en sterrenbeelden te ontdekken. Gefascineerd door lichtjes in het donker? Speur dan op nog geen 80 meter van Huis Octaaf naar de lichtbakens in de vuurtorens van onder andere Duinkerke en Oostende!

3 omgeving natuur

Sport

Fietsen

Voor de recreatieve fietsers zijn er tal van fietsroutes te ontdekken via het ‘Fietsnetwerk Westhoek’. Dit netwerk kan je vinden via https://www.toerismewesthoek.be/nl/fietsen/fietsnetwerk

  • Ben je niet in de mogelijkheid om je eigen fiets mee te brengen? In de omgeving vind je verschillende mogelijkheden van fietsverhuur van zowel traditionele als elektrische fietsen, gewone en elektrische mountainbikes, kinderzitjes en fietskarren.

Voor de wielerfanaten is er onder andere de ‘Gent-Wevelgem in Flanders Fields’-route. Een lusvormige, bewegwijzerde fietsroute van 130 km, vanuit Heuvelland. Op het programma: 128 kilometer afzien, 3 beruchte plugstreets (halfverharde stroken in en rond Ploegsteert) en 11 stevige hellingen met o.a. de Katsberg en de Zwarteberg, om te eindigen met een dubbele beklimming van de Kemmelberg. Toch net iets te pittig? Kies dan bij de start aan het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ voor de kleinere lus van 100 kilometer.

Voor zij die ook graag aan de zijlijn genieten: Huis Octaaf ligt pal langs het parcours van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem.

Voor de mountainbikers zijn er prachtige mountainbikelussen die aansluiten op en rond de Kemmelberg en langs Huis Octaaf kronkelen.

3 omgeving fietsen Bis gecorrigeerd

Wandelen-paardrijden-actief maar even anders

Wandelen

Huis Octaaf ligt op het knooppunt van diverse wandelroutes. Het wandelnetwerk Heuvelland reikt je een volledig keuzemenu aan: 270 km wandelplezier langs de mooiste hoekjes en paadjes in Heuvelland. Een hapje of een drankje onderweg? Nestel je cosy en knus in één van de vele cafeetjes of restaurantjes onderweg!

Meer info

Paardrijden

De Ruiterschool Rodeberg ligt op 300 meter. Onervaren beginners, volleerde wedstrijdruiters, genietende wandelruiters, geïnteresseerde jongelui, iedereen komt hier aan zijn of haar trekken.

Meer info

Actief maar net even anders

Wil je de omgeving op een originele manier verkennen? Dat kan met een golfkarretje, een all-terrain step of een e-scooter!

Meer info

De Indoorkarting Poperinge ligt op 10km (12 minuten rijden met de auto).

Meer info

Het Pretpark Bellewaerde ligt op slechts 17 km (23 minuten rijden met de auto) en heeft ook een groot indoorzwembad met tal van glijbanen.

Meer info

3 omgeving wandelen paardrijden net even anders

Cultuur

Commandobunker Kemmel, WOII

Een bezoek aan de Commandobunker Kemmel is een topervaring voor iedereen. Jong of oud, alleen of in groep: hier krijg je echt voeling met de militaire geschiedenis. De commandobunker is een historisch waardevolle site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België. Een bezoek. Aan de bunker is een boeiende ervaring. Ruim anderhalf uur duik je onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onberoerd laat. Alleen al rondlopen in de ‘Operations Rooms’ – het kloppend hart van de bunker – is een indrukwekkende belevenis.

Bayernwald, WO I site

In het Croonaertbos in Wijtschate (Heuvelland) is een stuk van een Duits loopgravenstelsel te zien. De Duitse troepen veroverden deze plek op de Fransen in 1914 en doopten de site ‘Bayernwald’. Hier tref je ook twee luisterschachten aan. De Duitse soldaten vreesden voor Britse dieptemijnen en konden dankzij deze gangen de vijandelijke activiteiten afluisteren. Bayernwald is gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek en laat je 10% van de oorspronkelijke constructie uit WO I zien.

Passchendaele Museum

Ontdek en beleef het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale in de interactieve opstelling van het Passchendaele Museum. De jongste bezoekers kunnen met Lisa, haar neefje Louis en museumratje Maurice op tocht met de gratis plooikaart en luisterspel. Onderweg voeren ze leuke opdrachten uit. Het Passchendaele Museum lig in het kasteeldomein van Zonnebeke waar je via verschillende wandel- en fietslussen de omgeving kan ontdekken.

Talbothouse Poperinge

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector. Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een clubhuis. Zonder onderscheid van rang of stand kunnen soldaten en verpleegsters er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning, weg van de oorlog. Vandaag biedt het Huis net zoals toen, een even warm en authentiek welkom aan, een vredevolle stop langs Vlaamse Velden vol met verhalen en anekdotes. Zowel kinderen als volwassenen zullen erdoor geboeid worden.

Talbothouse is dan ook niet zomaar een oorlogsmuseum… 

In Flanders Field Museum Ieper

Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhalle van Ieper. De naam verwijst naar een bekend gedicht van John McCrae: In Flanders Fields. Het museum werd in 2012 en 2021 grondig vernieuwd.

Het belicht op een aangrijpende wijze het leven aan het front tijdens de 1e Wereldoorlog.

Le Blockhaus en La Coupôle

Beiden zijn de stille getuigen van de waanzin van de Tweede Wereldoorlog.
De Duitsers hadden het idee opgevat om 2 gigantische ondergrondse fabrieken te bouwen in het noorden van Frankrijk, midden in de bossen, met als doel er V1 en later V2 raketten te assembleren, om ze vervolgens te transporteren per ondergrondse trein naar de lanceerbasissen aan de Franse Westkust, van waar ze dienden gelanceerd te worden richting London. Deze indrukwekkende ondergrondse fabriekbunkers zijn absoluut een bezoek waard!

De dichtstbijzijnde fabrieksbunker vanaf Huis Octaaf is Le Blockhaus (Eperlecques). Iets verder ligt La Coupôle (Wizernes)

Culinair/ eten & drinken

Wijn proeven in de Entre-Deux- Monts.
Tussen de Rodeberg en de Zwarteberg vind je het wijndomein Entre-Deux-Monts.
Je kan er proeven van rode-, witte- en rosé-wijnen, komende van de druiven gekweekt de in de nabijgelegen wijngaarden. Ook de schuimwijn Wiscoutre (de oude benaming van Westouter) is een absolute aanrader!


Lekker eten en drinken in tal van restaurants en cafeetjes in de nabijheid
Op wandelafstand van Huis Octaaf vind je al de restaurants ‘’t Hellegat’ ,‘Het Koekoeksnest’ en ‘Belvédère’.


Ijssalon Surprice ligt op 200m van Huis Octaaf en heeft ook een vestiging op de Kemmelberg. Even voorproeven?

Evenementen

Borellefeesten, de aankondiging van de lente

De traditie “Borelle” was oorspronkelijk een feest ter ere van de vruchtbaarheid: vuur en rook verdreven de boze geesten en brachten voorspoed voor de gewassen, voor de dieren en voor de mensen. Rond het vuur werd er gedanst en gezongen.

De naam Borelle zou voortkomen van bralle. Bralle is een bundel stro die men op een perse (stok) stak en die daarna in brand werd gestoken. Zo had met een fakkel. Ook vandaag, vele eeuwen na de Germanen, houdt Dranouter deze traditie in ere en vieren de inwoners jaarlijks dit Lentefeest. Er wordt nog steeds gezongen, gelachen, gedanst en gedronken om Koning Winter te verjagen en de Lente te verwelkomen!

De voorjaarsklassieker, Gent-Wevelgem

De alom gekende voorjaars wielerklassieker passeert in de onmiddellijke nabijheid van Huis Octaaf, het dichtste kijkpunt ligt op 150m.

Zoetemarkt Kemmel, telkens op Pinkstermaandag

Tientallen bakkers, chocolatiers, suikerbakkers, spekkenbakkers presenteren er hun waren. Er wordt gesmuld, gesmoefeld, gelikt, afgelikt, gekeuveld en door de jongsten geklommen op de lekkermast voor een zoet pakske. Ook de “Kemmelse Gaper” staat te gapen, niet naar de Ieperse Lakenhalle, maar naar die lekkere leukerds of soms naar de tandentrekker want zoet kan soms zuur opbreken of ook naar de “Taarteklaais”, de gelegenheidsmuzikanten met hun witte bakkersschortjes. En als het te druk is, dan zal de “Belleman” je een weg bellen.

Rally van de Monteberg

Als voorbereiding op de Rally van Ieper wordt in de maand mei op de flanken van de Kemmelberg de Rally van de Monteberg (onderdeel van de Kemmelberg) gereden.

Rally van Ieper

Het hoogtepunt van het Belgische Rallykampioenschap vindt plaats eind juni in de ruime omgeving van Ieper. Vanuit Huis Octaaf zijn heel wat klassementsproeven in de onmiddellijke nabijheid te bekijken.
De legendarische, dichtst gelegen KP’s zijn Westouter (met de ‘jump’), de afdaling van de Kemmelberg, de haarspeldbocht in Dikkebus.

Kunstenfestival Watou

Elke zomer slaat het Kunstenfestival Watou haar tenten op in het gelijknamige kunstdorpje net voorbij Poperinge, tegen de Franse grens aan. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, uit binnen- en uit buitenland zorgen telkens weer voor een wonderlijke ervaring in karaktervolle tentoonstellingsplekken: een verlaten herenhuis, de kelder van een brouwerij, … Een unieke kunstbeleving ontstaat uit het samengaan van beeldende kunst en poëzie in verrassende, karaktervolle ruimtes.

Festival Dranouter

Het eerste weekend van augustus staat in teken van de live muziek op de weide in Dranouter, op de verschillende podia. Dit zomerfestival presenteert ieder jaar een mix van bekende artiesten en te ontdekken artiesten & groepen. In een gemoedelijke sfeer is het zalig genieten van de vele groepen, eten & drinken.

Het festival kan je te voet van bij Huis Octaaf bereiken.

Guido Belcanto Classic (wielerwedstrijd), laatste maandag van augustus

Wat in 1995 begon als een weddenschap tussen Guido Belcanto, Frank Verdru en enkele Westouterse tooghangers is ondertussen uitgegroeid tot één van de mooiste koersevenementen dat ons landje rijk is.

De Belcanto Classic is een koers om te beminnen, niet om te winnen! Zeven rondes van 8,2 kilometer met als scherprechter “de Sulferberg”. Koerssfeer in combinatie met straattheater, muziek en joelende enthousiaste toeschouwers!

Mondi Highlandrun

Eind september, bij het vallen van de eerste bladeren, is het tijd voor een heuse hindernissenloop op en rond de Rodeberg. Huis Octaaf ligt langs het parcours van de Mondi Highlandrun, meer nog, de start en aankomst liggen er op amper 50 meter.